45 év feletti tartós álláskeresőknek

Az ÖTLET program célja, hogy lehetőséget kínáljon a 45 év feletti, tartósan álláskeresők számára a munka világába újra visszatérni.

A programra bárki jelentkezhet, aki betöltötte a 45. életévét és legalább 6 hónapja regisztrált álláskereső.

45 év felett az álláskeresés még nagyobb kihívással jár, hisz szembe kell nézni a munkáltatók részéről oly gyakran érkező ódzkodással is. A munkáltatók ritkán megfogalmazott, de annál gyakrabban tapasztalható ellenállása a 45 év feletti munkavállalókkal szemben sok esetben negatív előfeltételezéseken alapul. Nem ritka, hogy a munkáltatók úgy gondolnak a 45 év felettiekre, mint akik rugalmatlanok, kevésbé produktívak vagy éppen elkényelmesedettek. Ahhoz, hogy ezek ellenkezőjét bizonyítani tudja egy 45 év feletti munkavállaló, esélyt kell neki adni arra, hogy megmutassa magát és értékeit.

Tény, hogy a 45 év felettiek elhelyezkedési esélyeit nagymértékben rontja az is, hogy ebben a korosztályban igen magas az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők vagy az elavult szakképzettséggel rendelkezők aránya. A tartósan munkanélküliek között is jelentős számban képviselteti magát ez a korosztály.

A tartós állástalanság okozta szociális és pszichés következmények mára már nem ismeretlenek számunkra. Az elhúzódó munkanélküliség reményvesztettséghez, a feleslegesség érzésének kialakulásához vezet.

A munkanélküli társas kapcsolatai beszűkülnek, a mindennapi egzisztenciális- és létbizonytalanság súlyosabb esetben pszichés és fizikai betegségek kialakulásához is vezethet.

A sikertelen álláskereséssel járó sorozatos kudarcok elkerülése miatt a munka iránti motivációt is elveszítheti az ember. A munka világába történő visszatéréshez azonban ezt a motivációt vissza kell szerezni. Az álláskeresőnek újra hinnie kell önmagában és mernie kell kihasználni azokat a lehetőségeket, képzéseket, átképzéseket is amelyek segítségére lehetnek az elhelyezkedésben.

Az ÖTLET program jó lehetőséget kínál minderre.

Olyan 45 év feletti tartós álláskeresők jelentkezését várjuk, akik legalább 6 hónapja állástalanok és szívesen részt vennének egy újszerű, a munkanélküli lét és a munka világa között hidat képező programban.

Az önkéntes tevékenység lehetőség arra, hogy változtasson, hogy visszanyerje önbizalmát, szükség szerint képzésbe, átképzésbe kapcsolódjon be, miközben rendszeres napi elfoglaltságot kap és egy munkahelyi közösség tagjává válik.

Ha szívesen kipróbálna új dolgokat miközben kapcsolatokat is épít, akkor ez az ÖTLET Önnek való.