“Wake-Up Call: Volunteer Manager Role!” PROJEKT 

 

A projekt célja, hogy az önkéntesség általános minőségét fejlessze különös tekintettel az ifjúság területén. A projekt az önkéntes menedzsmentet egy magasabb minőségi szintre szándékozik emelni a következő lépésekben:

 

 1. az önkéntes menedzser személyre szabott szakmai profil kialakítása,
 2. átfogó képzési terv kialakítása,
 3. a már tapasztalattal rendelkező önkéntes menedzserek számára – az új szakmai profil alapján - kidolgozott kompetencia érvényesítési eljárás kidolgozása,
 4. önkéntes menedzsment minőségi szabványok felállítása,
 5. valamint az önkéntes menedzserek számára létrehozott támogató szakmai közösségek segítségével.

 

 A projekt céljai a következők:

 • a tanulási kínálat relevanciájának és minőségének javítása az általános önkéntes menedzsment és az ifjúsági önkéntes menedzsment területén célirányosan kidolgozott, kompetencia alapú szakmai profilra épülő képzési terv kialakításával, önkéntes menedzsment minőségi szabványok kidolgozásával valamint a nem formális és informális tanulás során elsajátított kompetenciákat validáló eszközök kifejlesztésével.
 • az önkéntes menedzsment során alkalmazott kompetenciák és képesítések elismerésére, validálására és átláthatóságára használt európai referencia eszközök felhasználásának növelése, 5 országban a már rendelkezésre álló és megfelelő Europass eszközök használatára ösztönözve az önkéntes menedzsereket;
 • a projektben érintett 5 szervezet kapacitásainak javítása a következő területeken:- szolgáltatások és a konkrét célcsoportoknak (nevezetesen az önkéntes menedzserek) nyújtott tevékenységek minőségének fejlesztése,- projekt menedzsment és nemzetköziesítés,- a dinamika fokozása,- elkötelezett és professzionális környezet kialakítása a szervezeteken belül. 

 

A projekt tevékenységek között szerepel a résztvevő 5 európai ország (Románia, Magyarország, Horvátország, Szlovákia és Lettország) szervezeteinek együttműködésének erősítése azzal a céllal, hogy az önkéntes menedzsment jó gyakorlatait megosszák egymással,

 

 • az általános önkéntes menedzsment és különösen az ifjúsági önkéntes menedzsment területén innovatív megoldások fejlesztése, tesztelése és alkalmazása és

 

 • a formális, nem formális és informális tanulás során megszerzett tudás, készségek és kompetenciák elismertetésének és validálásának facilitálása.

 

A projekt eredményeként az általános önkéntes menedzserek, különösen az ifjúsági önkéntes menedzserek professzionalizálódása és szakmai fejlődése várható.

 

A projekt négy fő eredménye:

 1. Önkéntes menedzser foglalkozási/szakmai profilja
 2. Önkéntes menedzsment minőségi szabványai
 3. Képzési tervek önkéntes menedzserek részére
 4. Önkéntes menedzsert elismerő, kompetenciákat felmérő (validáló) eszköz

 

A projekt eredményei kapcsán szakmai műhelynapot rendezett az Önkéntes Központ Alapítvány Önkéntes menedzser - hobby vagy szakma? címmel. 

A fenti eredmények az Európai Önkéntes Központ Capacity Building konferenciáján, Bukarestben kerültek népszerűsítésre. A konferencia részleteit itt olvashatja: http://conference.provobis.ro/ A honalpon a projekt eredmányei letölthetőek angolul, illetve az oldal alján csatolt dokumentumként.

 

Összefoglaló videó a konferecniáról: 

https://www.youtube.com/watch?v=ZIR4qoIGZ3c&feature=youtu.be&list=PLlcYH94JM_zSeAeOomjUZK9AFH_yXlRTD 

 

 

 

A projektet az Erasmus+ (KA2): Innovációt és bevált gyakorlatok megosztását célzó együttműködések, Stratégiai partnerségek az ifjúság területén, az Európai Bizottság programja támogatta.