Az önkéntesség 

 

Az önkéntesség olyan személyes akaratból végzett, - a közösség egésze számára hasznos tevékenység -, amiért közvetlen anyagi ellenszolgáltatás nem jár. Az önkéntes tevékenység segít környezetünk és társadalmunk jobbá tételében, segíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység és társadalmi kirekesztődés csökkenéséhez. Az önkéntes tevékenységet végzők saját erejüket adják társadalmi környezetük megváltoztatásához.

Az önkéntes tevékenység során az ember olyan alapvető emberi értékek mellé áll, mint a szolidaritás, az elfogadás vagy az egymás felé fordulás. Az önkéntesség hozzájárul az önkéntes tevékenységet végző személyiségének gazdagodásához, valamint a közösségi és társadalmi értékek gyarapodásához egyaránt.

Az önkéntes tevékenység során olyan lehetőségekbe kapcsolódhat be, amit más módon nem tudnal kipróbálni. Amellett, hogy ismerettségekre, barátokra tehet szert még értékes tapasztalatokat is gyűjthet.

Az önkéntes tevékenység esélyt jelenthet a közösségi életbe való bekapcsolódásra, a munkaerőpiacon elvárt szerepek kipróbálására, a felelősségvállalás megélésére.

Az önkéntes tevékenység híd lehet az állástalanság és a munka világa között.

Önkéntesként a munkahelyi közösség tagjává válik az ember, felelősséget vállal a rá bízott feladatokért, megtapasztalja milyen csapatban és mégis önállóan (újra)dolgozni.

 Az önkéntes tevékenység során megtapasztalható milyen érzés adni másoknak, milyen a közösség érdekében egy jó célt szolgálni. Olyan élményeket szerezhető, amelyek értékes segítség és útravaló a munka világában való boldoguláshoz.

Az önkéntes tevékenység során olyan helyzetekkel találkozhat, ahol a gyakorlatban tapasztalhatja meg milyen problémákat megoldani, alkalmazkodni egy adott munkahelyi kultúrához.

   

Önkéntesként az ÖTLET programban

Önkéntesként a legkülönfélébb profilú és tevékenységi körű fogadóintézmények mindennapjainak részesévé válhat. Lehetőséged van gyermek- és ifjúsági-, egészségügyi illetve szociális-, oktatási vagy kulturális intézményeknél, környezet- és természetvédelemmel illetve állatvédelemmel foglalkozó szervezeteknél valamint rendezvényszervezés, média-, vagy település- és vidékfejlesztés terén tevékenykedő intézményeknél eltölteni a 10 hónapot.

Az ÖTLET program  lehetőséget kínál a változtatásra, az új dolgok felé fordulásra, kihívást és kapcsolatokat jelent.

Az ÖTLET olyan hasznos személyes tapasztalatokat ad, - mik azok a feladatok, amiket szívesen végez a résztvevő, inkább csapatban vagy inkább önállóan szeret dolgozni, - amik nagyban segítenek a résztvevőnek hogy tudja, merre szeretne továbblépni, elhelyezkedni.

Az ÖTLET programban lehetőséged lesz saját elképzeléseid megvalósítására is!

Az önkéntes tevékenységért közvetlen anyagi ellenszolgáltatás nem jár, azonban az ÖTLET programban bizonyos juttatások minden résztvevőt megilletnek. Ilyen juttatások az étkezési támogatás, utazási költségtérítés valamint képzési/továbbképzési költségek megtérítése. A program során további juttatásokra is van lehetőség, ám ezek minden esetben az adott önkéntes tevékenység típusától függenek.

A program során lehetőséged van az önkéntes tevékenységet a lakóhelytől távolabb eső településen, vagy nagyvárosban végezni, ilyenkor a felmerülő szállásköltséget a program szervezői átvállalhatják (régiónként eltérő lehet!).

A 10 hónapos önkéntes tevékenység során lehetőség van különféle képzéseken, továbbképzéseken részt venni. A képzések célja, hogy ösztönözze a résztvevőket önmaguk fejlesztésére, és olyan tudások megszerzésére mellyel növelhetik elhelyezkedési esélyeidet.

A program részét képezi a munkavállalási tanácsadás, ahol a különféle munkakeresési technikák elsajátításán túl gyakorlatot szerezhetnek az önkéntesek az önéletrajzírás és állásinterjúk kapcsán is.  Cél, hogy a résztvevők az önkéntes szolgálatot követően magabiztosabban lépjenek fel a munkaerőpiacon.