Az Önkéntesség Európai Éve keretében minden eddiginél nagyobb figyelem fordul az önkéntesek által elvégzett tevékenységekre. Az idei év egyik fontos célkitűzése a figyelemfelhíváson és az önkéntesen végzett tevékenység népszerűsítésén túl az ilyen jellegű teljesítmények díjazása annak érdekében, hogy megfelelő elismerést kapjanak azok, akik önkéntesen végzett tevékenységükkel, vagy önkéntesek bevonása által jó példával járnak elöl, és sokat tesznek a közjó érdekében.

 

 

 Az ÖKA tapasztalatai szerint folyamatosan nő hazánkban az önkéntesség elismertsége, az önkéntesek száma. Egyre többen érzik azt, hogy az önkéntes tevékenység során fejlődik személyiségük, új kapcsolatokat építenek ki úgy, hogy mindeközben rászorulókon segítenek.

 

 

A civil szervezetek és az önkormányzati fenntartású intézmények mind hatékonyabban dolgoznak együtt önkéntesekkel, aminek köszönhetően egyre több területen működnek önkéntesek által is támogatott programok vagy szolgáltatások. A vállalatok egy része is felismerte, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében szervezett vállalati önkéntes programokkal növelheti dolgozói elköteleződését, motivációját, hozzájárulhat személyes fejlődésükhöz, s a cég jó társadalmi megítélését, hosszú távú fenntarthatóságát is elősegíti.

 

 

Az ÖKA egyik alapvető célja, hogy még többek számára vonzóvá tegye az önkéntes tevékenységet, és hogy az önkéntesség társadalmi megítélését kedvező irányba mozdítsa. Ennek érdekében hozta létre az Önkéntességért Díjat, amely 2011-ben ismét a Budapest Bank támogatásával valósul meg. A Budapest Bank vállalati kultúrájának szerves része az önkéntes tevékenység támogatása valamint az esélyegyenlőség érvényesítése. A pénzintézet közel 10 éves múltra visszatekintő önkéntes rendezvénysorozatán, a „Törődés Napján” évről-évre több száz munkatárs vesz részt országszerte. A bank fontosnak tartja, hogy az önkéntes tevékenység társadalmi szerepét egyre többen felismerjék, ezért is támogatja az Alapítvány célkitűzéseinek megvalósítását.

 

 

A pályázati kiírás és az adatlapok elérhetőek az ÖKA honlapján a www.onkentes.hu oldalon, az Önkéntességért Díj menüpont alatt. A jelöléseket és pályázatokat  2011. október 31-ig várjuk, postán a 1053 Budapest, Múzeum krt. 23 – 25. I/17. vagy a dij@onkentes.hu e-mail címre „Önkéntességért Díj jelölés” jeligére.

 

 

Az alábbi négy kategóriában nyújthatóak be pályázatok:

I. Az év önkéntese (magánszemélyeknek)

II. Az év önkéntes programja (civil szervezeteknek és közintézményeknek)

III. Az év vállalati önkéntes programja (cégeknek)

IV. A Budapest Bank „Esélyegyenlőségért”különdíja magánszemélyek részére.

 

 

 

A nyerteseket egy hat főből álló zsűri választja ki, amelynek tagjai:

-         Garas Ildikó, az Önkéntes Központ Alapítvány Kuratóriumának elnöke

-         Iring Zoltán, a XII. kerületi Családsegítő Szolgálat vezetője

-         Molnár Gabriella, a Nők Lapja főszerkesztője

-         Radácsi László, CSR-tanácsadó

-         Rolek Ferenc[1], a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese

-         Scholtzné Hibay Alíz, a Magyar Hospice Alapítvány önkéntese

 

 

 

[1] Rolek Ferenc a vállalati kategória pályázatainak értékelésében nem vesz részt.