Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) 2011-ben, az Önkéntesség Európai Évében ismét meghirdette „Önkéntességért Díj” pályázatát, amelynek támogatója idén is a Budapest Bank, „Az év vállalati önkéntes programja” díj két évvel ezelőtti nyertese.

 

2011-ben még nagyobb figyelmet kap az önkéntes tevékenység: az Önkéntesség Európai Éve fontos célkitűzése, hogy a figyelemfelhíváson valamint az önkéntes munkavégzés népszerűsítésén túl megfelelő elismerésben részesítse mindazokat, akik a példaértékű önkéntes tevékenységük révén vagy önkéntesek bevonása által sokat tesznek a társadalomért.

 

A civil szervezetek és az önkormányzati fenntartású intézmények gyakorlatába egyre inkább beépül az önkéntesek alkalmazása, amelynek köszönhetően már számos területen működnek önkéntesek által is támogatott programok. A vállalatok egy része is felismerte, hogy a társadalmi felelősségvállalási tevékenységük részeként megszervezett önkéntes programok révén növelhetik munkatársaik elköteleződését, motivációját, továbbá hozzájárulhatnak személyiségük fejlődéséhez. Mindemellett az önkéntes programok kiváló lehetőséget teremtenek a közösségépítésre, továbbá hozzájárulhatnak egy cég jó társadalmi megítéléséhez, és elősegíthetik a hosszú távú fenntarthatóságot. 

 

Az ÖKA egyik alapvető célja, hogy még többek számára vonzóvá tegye az önkéntes tevékenységet, és hogy az önkéntesség társadalmi megítélését kedvező irányba mozdítsa. Ennek érdekében hirdette meg az Önkéntességért Díjat 2011-ben is, amely ismét a Budapest Bank támogatásával valósul meg. A Budapest Bank vállalati kultúrájának szerves része az önkéntes tevékenység támogatása valamint az esélyegyenlőség érvényesítése. A pénzintézet több mint tíz évvel ezelőtt indította el önkéntes akciósorozatát a „Törődés Napját”, amely éves szinten közel 800 munkatársat mozgósít országszerte. A bank fontosnak tartja, hogy az önkéntes tevékenység társadalmi szerepét egyre többen felismerjék, ezért is támogatja az Alapítvány célkitűzéseinek megvalósítását, és különdíjjal ismeri el azt a magánszemélyt, aki a legtöbbet tette az esélyegyenlőségért önkéntes munkája során. (A Budapest Bank „Esélyegyenlőségért”különdíja nyertesét az”Az Év Önkéntese” elismerésre pályázók közül választják ki.) 

 

A jelöléseket és pályázatokat 2011. október 31-ig vártuk, postán a 1053 Budapest, Múzeum krt. 23 – 25. IV./17. vagy a dij@onkentes.hu e-mail címre „Önkéntességért Díj jelölés” jeligére.

 

Az alábbi négy kategóriában voltak benyújthatóak a pályázatok:

 

I. Az év önkéntese (magánszemélyeknek)

II. Az év önkéntes programja (civil szervezeteknek és közintézményeknek)

III. Az év vállalati önkéntes programja (cégeknek)

IV. A Budapest Bank „Esélyegyenlőségért”különdíja magánszemélyek részére. 

 

A nyerteseket egy hat főből álló zsűri választja ki, amelynek tagjai:- Garas Ildikó, az Önkéntes Központ Alapítvány kuratóriumának elnöke- Iring Zoltán, a XII. kerületi Családsegítő Szolgálat vezetője- Molnár Gabriella, a Nők Lapja volt főszerkesztője- Radácsi László, CSR-tanácsadó- Rolek Ferenc , a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese- Scholtzné Hibay Alíz, a Magyar Hospice Alapítvány önkéntese

 

A díjátadóra 2011. november 30-án kerül sor.