Szenior Önkéntesség

 

Az Önkéntes Központ Alapítvány már a kétezres évek közepén felismerte a szenior korosztály aktív társadalmi részvételének jelentőségét. Az elöregedő európai társadalmak nagy kihívása, hogy az egyre hosszabb ideig tartó nyugdíjas éveket aktívan a mentális és fizikális egészség fenntartásával éljük meg.

Ennek érdekében az Önkéntes Központ Alapítvány nagy hangsúlyt fektett az idősődő korosztályra. 

Már a „A magyarországi önkéntesség fejlesztési stratégiája 2007-2017” c. dokumentumban is hangsúlyoztuk az idősebb generáció önkéntes szerepvállalásra való ösztönzésének és támogatásának jelentőségét. (a stratégia innen tölthető le)

 

2008-tól számos olaszországi, portugáliai, szlovákiai, szolvéniai és romániai partnerszervezettel Gruntvig csereprogramot valósítottunk meg. Ezek eredményeként a kezdeményezésünk nyomán 2013-ban jött létre a TESZÜNK Szenior Önkéntes Klub, mely immáron száznál is több taggal rendelkezik. A tagok az Önkéntes Központ Alapítványon kívül a legkülönbözőbb szervezeteknél és intézményeknél is vállalnak önkéntes tevélenységeket, továbbá saját kezdeményezéseket is indítanak. 

Az ÖKA és a Klub közös kezdeményezéséből 2016-ban inult el az Idősek Barátai Program, mely keretében magányos idős embereket látogatnak az általunk szervezett önkéntesek. Ma már Budapesten 3 csoportvezető önkéntes koordinátor vezetésével müködnek olyan önkéntes csoportok, akik a 2., 11,, 12., és 14. kerületekben látogatnak magányos időseket. 

E két tevékenységünk az önkéntesség általi aktívitás fenntartása és az időskori elmagányosodás megelőzése, enyhítése kiemelt tevékenységünké nőtte ki magát mostanra. 

 

Amennyiben szívesen bekapcsolódna a Klub életébe, keresse Scholtzné Hibay Alízt a tettrekeszklub[kukac]gmail.com e-mail címen. 

Ha az Idősek Barátai Programunk érdekelné keresse Kázmér Grétit a kazmer.greti(kukac)onkentes.hu vagy a 06/70-433-8648-as telefonszámon.

ÖKA külső menü