2012-ben, az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évében az Önkéntes Központ Alapítvány és a Gyulafehérvári Caritas közös szenior önkéntes programja keretében kívánja az idősek felé irányítani a figyelmet.

A projekt célkitűzése az élethosszig tartó tanulás ösztönzése mellett, hogy 12 szenior önkéntes részvételével népszerűsítse az 50 év felettiek körében az önkéntességet. A projektmegvalósítók célja továbbá az inaktív idősebb korosztály helyi részvételének erősítése, a társadalomban betöltött szerepük és önképük megerősítése, önkéntes programokon keresztül.

Az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programja keretében zajló Grundtvig Szenior Önkéntes program Magyarországon és Romániában megvalósuló 3 hetes önkéntes tanulmányutakból áll. 2012 tavaszán 6 román állampolgárságú szenior önkéntes ismerheti meg a magyarországi önkéntes szektort és próbálhatja ki magát különböző önkéntes tevékenységekben Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen. Az őszi turnusban 6 magyar állampolgárságú 50 éven felüli önkéntes utazik három erdélyi városba, hogy az ottani helyi közösségi életbe bekapcsolódva önkénteskedjen. A szeniorok szociális területeken fognak segíteni: gyermekeknek, időseknek, hátrányos helyzetűeknek, fogyatékkal élőknek és családoknak kórházakban, iskolákban, táborokban vagy kulturális rendezvényeken

 


 

Szenior önkéntesekről volt szó az m1 Megoldások Magazin 2012. május 11-i adásában, köztük az ÖKA szervezésében magyarországi programon résztvevő erdélyi önkéntesekről is.

 

 

 


 

 

Április 22-május 13 között 6 erdélyi szenior önkéntes végzett különféle önkéntes tevékenységeket Szegeden, Pécsett és Zalaegerszegen a helyi Önkéntes Központok támogatásával. A program keretében a szenior önkéntesek rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak és szeretetükkel, tudásukkal támogatták a fogyatékkal élőket, időseket, kórházi betegeket, gyermekeket. 

Vidéken Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen különböző szervezetek munkáját segtítették, Budapesten a tapasztalataikat oszthatták meg hazai önkéntesekkel. 

 

Az önkéntes tevékenységek Pécsett:

 • ételosztás hajléktalanoknak
 • tárlatfelügyelet, fűszerkert rendezés, adminisztrációs tevékenységek a Civil Ház Barokk Pavilonjában
 • Olvasóliget indításának előkészületei: könyvek rendezése, szabadtéri olvasó sarok kialakítása
 • gyerekprogramban, családi napon kézműveskedés a gyerekekkel, gyerekfoglalkozások tartása, rendezvényszervezés (Madarak és Fák Napja, Értékünk a család Nap)
 • részvétel a Pécsi Önkéntes Központ önkéntes műhelyében, tapasztalatcsere az önkéntesekkel
 • a Civilház szervezeteinek, programjainak megismerése (több mint 70 szervezet, naponta különböző programokkal), közös éneklés, kiállításokban, baráti körök találkozóiban aktív részvétel (pl. diabétesz program), a szervezetek működésének megismerése
 • a Pécsi Önkéntes Központ szolgáltatásainak megismerése, tevékenységükben részvétel

 

Szegeden:

 • autista gyerekek nappali intézetében foglalkozás a gyerekekkel, a szervezet napi tevékenységében részvétel, a szervezet működésének megismerése, a pedagógiai módszerek (3 külön korosztály számára) megismerése
 • mozgáskorlátázott és értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozó intézményben foglalkozás a gyerekekkel, a szervezet napi tevékenységében részvétel, a szervezet működésének megismerése (a külön működő irodában adminisztrációs feladatok is), a pedagógiai módszerek megismerése, a gyermekek számára külső programok szervezése és kísérésük
 • kórházi gyerekklinikában kórházi önkénteskedés módszerének megismerése
 • múzeum önkéntesség módszerének megismerése, múzeumi önkéntes oktatásba való bekapcsolódás
 • a Szegedi Önkéntes Központ szolgáltatásainak megismerése, tevékenységükben részvétel

 

Zalaegerszegen:

 • gyermek rajzverseny képeinek rendezése
 • rendezvényszervezés
 • kerámiafestés, adminisztrációs feladatok
 • fogyatékkal élők napi ellátásában és rehabilitációs tevékenységekben való segítségnyújtás, az ott lakók külsős programon történő kísérése, foglalkozásokba bekapcsolódás
 • pályázati anyagok rendszerezése, zsűrizés előkészítése
 • Idősek Gondozóházában segítségnyújtás a lakók mindennapi ellátásában, programjaik szervezésében
 • a Zalaegerszegi Önkéntes Központ szolgáltatásainak megismerése, tevékenységükben részvétel

 

Budapesten:

 • vállalati önkéntes program keretében játszóház festés, kertrendezés

 

 

 

 

 

 


 

 

A program első lépéseként a két partner szervezet közös találkozására került sor Budapesten 2012. február 2-án, melynek célja a tavasszal sorra kerülő magyarországi önkéntes szolgálat előkészítése volt. A találkozással alkalom nyílt arra, hogy a két szervezet jobban megismerhesse egymás tevékenységi területeit. Az előkészítő találkozás során a szervezetek munkatársai vázolták a Grundtvig Szenior Önkéntes program keretén belül a küldő és a fogadó szervezetre háruló feladatokat. Szó esett a küldő szervezetnél felmerülő teendőkről, ezek címszavakban: toborzás, kiválasztás, felkészítés, kiutaztatás, kapcsolattartás, utánkövetés. Valamint a fogadó szervezet, jelen esetben az ÖKA számára a szenior önkéntesek fogadásának fontos momentumairól is, ezek közül néhány: önkéntes tevékenység előkészítése, találkozók, szabadiős tevékenységek, szállás, ellátás stb. A találkozás alkalmával sikerült egy konkrétabb ütemtervet is létrehozni, jelölve benne a két szervezet feladatait határidőkkel. Az első önkéntes cserére 2012. április 22 – május 13 között fog sor kerülni, amikor romániai szeniorok fognak közösségépítő önkéntes tevékenységet végezni 3 héten át Magyarországon.

Reméljük, hogy hazatérve ezt a tapasztalatot majd hatékonyan fogják beépíteni és kamatoztatni saját közösségükben, terjesztve ezzel az önkéntesség kultúráját az idősebb korosztály körében is. (Tornóczi Zsófia, Bíró Ágota)