Megalakulásunk története

 

Az ENSZ által deklarált Önkéntesek Évének szervezési munkálatai Magyarországon 2000 szeptemberében indultak. A munkában több mint 70 civil és egyházi szervezet, valamint a kormányzati szervek képviselői vettek részt. Az Önkéntesség Nemzetközi Éve alkalmából 2001 októberében valósult meg először az Önkéntesek Hete, valamint az Önkéntesek Ünnepe. A magyarországi programsorozat keretében számtalan szakmai program-, helyi-, kis- és nagytelepülési akció szerveződött, illetve kutatás, tanulmány és egyéb szakértői dokumentum készült el. Az év kiváló alkalmat teremtett arra is, hogy felhívja a kormányzati szféra figyelmét az önkéntesek által végzett munka fontosságára, az önkéntesség gazdasági, társadalmi jelentőségére. Az év során fogalmazódott meg először, hogy az önkéntesség infrastruktúrájának megteremtése, az önkéntesség kultúrájának fejlesztése érdekében hazánkban is szükség van egy országos Önkéntes Központ létrehozására.

E szándék gyakorlatba történő átültetését 5 nonprofit szervezet együttműködése és munkája tette lehetővé, aminek eredményeképpen 2002 szeptemberében hivatalosan is megkezdhette működését az Önkéntes Központ Alapítvány. Az alapító szervezetek: a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA), a Közösségfejlesztők Egyesülete (KÖFE), aNonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK), a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége (HUMSZOLG) és a United Way Budapest Alapítvány (az Alapítvány 2003-ban megszűnt) 1998 óta dolgoztak azért, hogy az önkéntességet elismertessék, az önkéntes tevékenységnek méltó helyet és szerepet teremtsenek a magyarországi civil társadalom színes palettáján. A szervezetek többségének vezetői éveken keresztűl az ÖKA kuratóriumának tagjaiként szolgáltak. 

Az ÖKA megalakulása óta változatos programok és szolgáltatások révén dolgozik a hazai önkéntesség fejlesztése érdekében. Ezekről az évente elkészített közhasznúsági jelentésünkben számolunk be.