Szombaton rendhagyó divatbemutatóval ünnepelte a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) az immár hetedik éve megrendezett Önkéntes Fiatalok Napját Budapesten. Ezzel egyidőben országszerte több mint 11 ezer fiatal vett részt szervezett módon valamilyen önkéntes akcióban.

A divatbemutató valóan rendhagyó volt, mivel az A38 hajó kiállítótermében felépített kifutón felvonuló „modellek” esetében nem az öltözékük vagy a frizurájuk volt az érdekes. A saját ruháikban, kissé félszegen sétálgató 21 fiatal azzal kíván múlhatatlan divatot teremteni, amit csinálnak. Mindannyian valamilyen alapítvány önkéntesei, akad köztük romatelepen felnőtt és ugyanott szolgálatot teljesítő mentor, intézeti gyermekekkel foglalkozó sorstárs, melegjogi aktivista, telefonos lelkisegély-szolgálatnál önkénteskedő lány, zsidó és keresztény hitközösségekhez tartozó főiskolások és egyetemisták, és külföldről érkezett „hivatásos önkéntesek” is, hogy csak néhányat említsünk. Némelyek rendezett családi háttérrel, jó körülmények közt nőttek fel, de olyan is akad bőven, akiknek a mélyszegénység, az elhagyatottság vagy épp valamilyen vele születtet testi fogyatékosság jutott osztályrészül, de ami közös bennük, az a társadalmi felelősségérzet, a tenniakarás és szerény, de elnyűhetetlen jókedv.

 

 

A rendezvényen több ismert, rendszeresen önkénteskedő közéleti személyiség is megjelent. Barabás Éva médiaszemélyiség, műsorvezető az SOS gyermekfalu „színeiben” maga is végigvonult a kifutón, s a gyerekekkel kapcsolatos élményeiről mesélt.

 

 

Kovács Patrícia színésznő az önkénteskedéssel járó lelki hasznokról beszélt: „Jobban szereted magad, ha adsz” – fogalmazott tömören.

 

 

Németh Lajos meteorológus, aki rendszeresen fut a Margitszigeten, fontosnak tartja, hogy mivel ismertségéből adódóan a hétköznapjaival is magára vonja a figyelmet például sportolás közben, ugyanígy példát is mutatasson az önkéntes akciókon való részvételével.

 

 

Gusztos Péter korábbi SZDSZ-es politikus az állam és az egyén felelősségéről és lehetőségeiről beszélt, mint mondta, az államok nagy hajók, melyek lassan és nehezen mozdulnak, de a civilszféra gyorsabb tud lenni. Fontos változásnak tartja, hogy Magyarországon is egyre szélesebb az a réteg, mely nem csak felülről várja a segítséget. „Felelősségünk egyéni, forrásaink szűkösek, de lehetőségeink korlátlanok” – mondta.

 

 

A rendezvény fővédnöke, Bombera Krisztina műsorvezető üdvözölte, hogy az a résztvevő önkéntesség, melyet az USA-ban tapasztalt, Magyarországon is jelen van.

 

 

„Szerettük volna, ha az önkéntesség divatban marad, mint a farmer” – mondta nyitóbeszédében Juszt Anita, a program vezetője. - „A tavalyi év különösen sikeres volt az Önkéntes Fiatalok Napja történetében, hiszen mintegy 32 000 fiatal vett részt valamilyen önkéntes tevékenységben április 16-án, összesen 200 000 önkéntes munkaórát teljesítve, ami 1250 ember egy havi munkájának felel meg. Mindez jól mutatja, hogy a fiatalok készek segíteni, részt venni, változtatni.”

 

 

A DIA 2006 óta koordinálja - egyebek mellett – a KöZöD! Önkéntes Fiatalok Napja (ÖFN) elnevezésű kezdeményezést, amelynek elsődleges célja a közfigyelem ráirányítása az önkéntesség, a közösségi szolgálat, és a fiatalok aktív társadalmi részvételének fontosságára. Az akciókra eddig mindig április 3. hétvégéjén került sor, csakúgy, mint a világ több mint 100 országában, ahol ebben az időszakban zajlik a kezdeményezés nemzetközi változata.

 

 

A kezdetektől eltelt immár 7 év alatt Magyarországon több mint 100 000 fiatal vett részt valamilyen helyi önkéntes vagy közösségi szolgálati projektben az iskoláján vagy helyi csoportokon keresztül. Felújítottak játszótereket, kitakarítottak parkokat, folyópartokat, létrehoztak közösségi tereket, szerveztek foglalkozásokat sérült és menekült gyerekeknek, sporteseményeket vakoknak és gyengén látóknak, gyűjtöttek ruhát és élelmiszert rászorulóknak, röviden tették, amire éppen ott szükség volt, ahol ők éltek vagy tanultak.

 

Forrás: nol.hu