Az Önkéntességért díjak kiosztására 2012. november 28-án 17.00-tól került sor a Chefparade Főzőiskola és Rendezvényközpontban. A díjátadó esemény keretében minden vendégünk önkéntesen bekapcsolódhatott a rászoruló családok számára készülő ételek főzésébe és csomagolásába. Az elkészült ételeket a helyszínről az Élelmiszerbank Egyesület munkatársai szállították a RÉS Alapítvány Családok Átmeneti Otthonába.

 

Az esemény háziasszonya Jaksity Kata, aki maga is rendszeresen vállal önkéntes tevékenységet.

Az Önkéntes Központ Alapítvány az elmúlt évek hagyományaihoz híven az idén is meghirdette az Önkéntességért Díj 2012. pályázatot. A díj program megvalósításában az idén a tavalyi az Év Vállalati Önkéntes Programja díj nyertese a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. a partnerünk. A vállalat számára nagyon fontos, hogy egyre többen ismerjék fel az önkéntesség társadalmi szerepét és a jó példák hatására egyre több szervezetnél és cégnél váljon olyan stratégiai szintű társadalmi felelősségvállalási elemmé, mint náluk. Mivel a Coca- Cola HBC Magyarország Kft. és az ÖKA célkitűzései az önkéntesség terjesztésében és népszerűsítésében megegyeznek ezért a vállalat fontosnak tartja, hogy ily módon is támogassa az önkéntességet.

 

A nyerteseket egy 5 főből álló szakmai zsűri választotta ki, amelynek tagjai:

  • dr. Garas Ildikó, az Önkéntes Központ Alapítvány kuratóriumának elnöke

  • Hulej Emese, a Nők Lapja munkatársa

  • dr. Radácsi László, CSR tanácsadó, a SmartLab Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója

  • Pogány Éda, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója

  • Scholtzné Hibay Alíz, a Magyar Hospice Alapítvány önkéntese

 

A 2012. év díjazottjai kategóriánként:

 

Az Év Önkéntese 2012.

 

Horváth Tamás

Horváth Tamás 4 évvel ezelőtt költözött, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány szállójába, mint egyedülálló, kilakoltatott férfi. Szinte azonnal megtalálta a hangot lakótársaival, a gyerekekkel és szüleikkel. Villamossági technikusként dolgozott, de mindig maradt ideje arra, hogy lakótársaira is fordítson elegendő időt. Főzni tanította az egyedülálló férfiakat, ő lett az érdekképviselőjük is az intézményen belül. Beköltözése után néhány másik lakóval, akik szintén felismerték a közösség erejét, és támaszadó lehetőséget, önállóan elkezdtek kirándulást, programokat szervezni lakótársaiknak. Mivel az addig az intézményben tevékenykedő önkéntesek nehezebben tudtak érvényesülni, az Alapítványnál dolgozó munkatársak összekapcsolták Tamás munkáját az önkéntes-programmal, így Tamás lett az Alapítvány rehabilitációs részlegének (ahol egyedülálló hajléktalanság szélére került, vagy hajléktalanná vált férfiak laknak) intézményi önkéntes-koordinátora. Tamás mára munkával és önálló otthonnal rendelkezik, de az önkéntes tevékenységet továbbra is végzi az intézmény munkáját segítve. 

 

Az Év Önkéntes Programja 2012.

 

Demokratikus Ifjúságért Alapítvány

A DIA közhasznú non-profit szervezet, melynek küldetése, hogy lehetőséget biztosítson fiatalok számára a demokratikus értékek és a hozzájuk kapcsolódó magatartásformák tapasztalatai úton történő elsajátítására. Ennek érdekében a DIA a közösségi tanulás segítségével kívánja fejleszteni a fiatalok állampolgári készségeit Magyarországon, és a környező régióban, valamint a döntéshozók, és a fiatalokkal foglalkozó szakemberek figyelmét kívánja a témára irányítani. A 7 éve minden évben megrendezésre kerülő KÖZÖD! Önkéntes Fiatalok Napja az idén egy Önkéntes divatbemutatóval is bővült. 2012-ben a KöZöD! Önkéntes Fiatalok Napján 13 ezer fiatal vett részt önkéntes projekttel közel 150 településen.

 

Az Év Vállalati Önkéntes Programja 2012.

 

Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft.

Az évente egyszer megrendezett önkéntes hónap szinte tradícióvá nőtte ki magát a cégen belül a Magyarországon 2005 óra működő vállalatnál a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettek a munkatársak önkéntes tevékenységekbe való bevonására. Mára minden második munkavállaló részt vesz valamelyik a cég által szervezet önkéntes tevékenységben. Természetesen a cég vezetése is aktívan közreműködik az önkéntes tevékenységekben és támogatják a vállalati önkéntes programot azzal is, hogy lehetőséget biztosítanak rá, hogy a cég munkatársai munkaidőn belül, napi munkájuk és feladataik mellett nyugodtan részt vehessenek a program eseményein. A management felől érkező üzenet az önkéntes hónap idején egyöntetű: minél több időt töltsünk önkéntes munkával.

 

Az Év Hírvivője 2012. –  e kategóriában nem került a díj kiosztásra

 

Az Év Közösségi Kezdeményezése 2012. (közönségdíj)

 

Studium Generale Alapítvány

A Studium Generale a Budapesti Corvinus Egyetem alapítványi úton működő hivatalos, ingyenes érettségi előkészítője. A szervezet önkéntes hallgatókból áll, akik szakmailag igazoltan magas színvonalon, egyetemi feladataik mellett térítésmentesen végzik az évi több mint 1500 fős diákság felkészítését. A Studium Generale legfőbb célja, hogy minél több diákot, minél magasabb szakmai színvonalon tudjon támogatni a sikeres felvételi felé.

E kategória olyan civil szervezetek vagy közösségek számára került kiírásra melyek helyben végeznek valamilyen kiemelkedő tevékenységet önkéntesként. Ezt a díjat közönségdíj formájában adtuk ki, melyre online formában a Facebookon létrehozott oldalon keresztül vártuk a szavazatokat.

Az előzsűrizés során kiválasztott 12 közösségi kezdeményezés pályázat felkerült az Önkéntes Központ Alapítvány Facebook oldalára, ahol bárki leadhatta szavazatát. A legtöbb szavazatot a Studium Generale Alapítvány kapta, így elnyerte Az Év Közösségi Kezdeményezése 2012. díjat, melyhez egyszeri pénzjutalom is jár az Önkéntes központ Alapítvány és a Coca – Cola HBC Magyarország Kft. felajánlásának köszönhetően. A pénzdíj összege 250.000 Ft.

Képek az eseményről.

 

ÖKA külső menü