A Hallgatók a Közösség Szolgálatában Országos Egyesület (HaKöSz) immár hatodik alkalommal bonyolítja le ezt a rendezvényt november 5-15. között a Budapesti Corvinus Egyetemen. A programokon való részvétel előzetes regisztráció szükséges, melyet a www.hakosz.hu oldalon tehetnek meg az érdeklődők.

Szülők nélkül, otthonokban nevelkedő, kilátástalan jövővel rendelkező gyerekek. A szeles őszi időben az utcán kéregető hajléktalanok. Magukra hagyott, a családjuk által ritkán látogatott idősek. Állatmenhelyek rácsai mögé szorult, törődés után vágyó kutyusok. Eldobált szeméthalmok szerteszét. Erre mit lépsz? – teszi fel a provokatív kérdést a HaKöSz.

Az egyetemi diákszervezet 2008 novemberében alakult azzal a célkitűzéssel, hogy közelebb hozza az egyetemi hallgatóságot társadalmunk valós gondjaihoz, segítse a jövő döntéshozóit felelős, a közösséggel szolidáris állampolgárokká nevelni, fokozza a felsőoktatási intézmények szerepét a minket körülvevő problémák megoldásában növelve ezzel az egyetemek és főiskolák presztízsét is. 2009 áprilisában került megrendezésre első ízben a KözJóTett elnevezésű programsorozatuk, melynek keretein belül több száz egyetemista vett részt társadalmilag hasznos, önkéntes közösségi akciókban. Idén novemberben a Kis lépés Neked, nagy segítség Másoknak! szlogennel próbálják eljuttatni minél több emberhez a társadalmi felelősségvállalás fontosságát interaktív programokon keresztül.

A KözJóTett mára a Corvinus diákéletét színesítő motívummá vált, a szervezet ebben a félévben is önkéntes programok széles skálájával várja az érdeklődőket. A HaKöSz egyik tematikus csoportja a Cseppkő utcai Gyermekotthon lakói számára szervez foglalkozásokat egész évben, így ők a KözJóTett alatt is kiemelt figyelemben részesülnek: az önkénteskedni vágyó fiatalok tárlatvezetésen kísérhetik őket végig a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjában, lovas programon vehetnek részt a babatvölgyi lovardában, kincskereső túrán kalauzolhatják őket a Hármashatár-hegyen, vagy a gyerekek segítségére lehetnek a különböző kézműves technikák elsajátítása során az otthonban megrendezett kreatív foglalkozáson.A gyerekek mellett az időseket sem hanyagolják el a szervezők: a vállalkozó kedvűek tovább csinosíthatják a tavasszal - szintén önkéntesek segítségével - újrafestett Alma utcai Idősek Otthonát, illetve társaságot nyújthatnak egy természetjáró séta során a kamaraerdei otthonban élőknek. A hajléktalanokkal kapcsolatos sztereotípiák leküzdésére szervez múzeumlátogatást az egyesület hajléktalanügyi csoportja a fedél nélkül élőkkel, ami mellett az évek óta programra tűzött csomagosztás sem maradhat el a Dankó utcai hajléktalanszállón. Az állatkedvelők számára idén is megrendezik a menhelyi kutyasétáltatást a Rex Állatszigeten és a budaörsi állatmenhelyen, mely évek óta a diákok egyik kedvenc programja. A sportolni vágyók számára a Láss Egyesülettel közreműködésben megrendezett vakfoci tartogat ígéretes délutánt, ahol az önkéntesek az ország egyetlen vak focicsapatával edzhetnek együtt.A HaKöSz kezdeményezésére indult be szeptemberben a szelektív hulladékgyűjtés a Corvinuson, melynek kapcsán a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. tart előadást Városüzemeltetési szinergiák címmel.A programon többek között arról is szó esik, hogy mi az üzlet a hulladékgazdálkodásban, illetve milyen szerepe van a városüzemeltetésben. Emellett a kreatív érdeklődők saját maguk készíthetnek újrahasznosított anyagokból meglepetést óvodás gyermekeknek.

A programokon való részvétel előzetes regisztráció szükséges, melyet a www.hakosz.hu oldalon tehetnek meg az érdeklődők.