23 ország és 20 nagyvállalat képviseltette magát a budapesti European Pro Bono Summit konferencián

 

 

Fenntarthatóbb és erősebben működő civil szektort hozhat létre a vállalati és civil kapcsolatok megerősödése – derült ki a Budapesten megrendezett European Pro Bono Summit konferencián, amelyen a pro bono Európai Unióban rejlő kilátásairól Navracsics Tibor beszélt. A jövőben még több vállalat és civil szervezet tervezi, hogy igénybe veszi a szakértelmen alapuló pro bono kínálta lehetőségeket. Az Európai Bizottság is komoly partnerséget vállal a tudásalapú pro bono projektek elterjesztésében.

 

 

Magyarországon megerősödőben vannak a szakértelmen alapuló vállalati pro bono gyakorlatok, amelyek jó kiindulási alapot biztosítanak mindazoknak, akik ezen a téren szeretnének fejlődni. A társadalmi igazságosság és egyben a civil szervezetek fenntarthatósága szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír ezen jó gyakorlatok megerősítése és minél szélesebb körben való elterjesztése; többek között ez is kiderült a Pro Bono Summit konferencián.

 

 

A hazai pro bono terület fejlődésének egyik lényeges mérföldköve, hogy október 19-20. között Budapest adott otthont a pro bono legnevesebb képviselőit vendégül látó konferenciának, a European Pro Bono Summitnak. A budapesti rendezvényre 23 ország és 20 nagyvállalat több mint száz képviselője érkezett. A kétnapos csúcson a pro bono szakértői osztották meg tapasztalataikat, és adtak ötleteket, tanácsokat a vállalati és a civil-közvetítői oldalon dolgozóknak. Az eseményen a pro bono Európai Unióban rejlő kilátásairól is szó esett.

 

 

„Az Európai Bizottság is komoly partnerséget vállal az önkéntességben és a vállalati társadalmi felelősségvállalásban, ahol az üzleti és az állami szféra is kölcsönösen előnyös együttműködésre találhat. A Bizottság komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy segítse a tagállamokat a tudásalapú pro bono projektek elterjesztésében” – mondta el Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos.

 

 

 

Hatékonyabb civil szektor és eredményesebb vállalatok

 

 

A pro bono támogatás amellett, hogy a civilek számára sok esetben hiánypótló, a vállalatok eredményessége és a munkáltatói márka számára is fontos hozzáadott értéket képvisel. A szakértelmen alapuló vállalati önkéntes programok a civil szervezetek oldalán meglévő üzleti ismerethiányt pótolják, amelyek révén a szervezetek többek között eredményesen tudnak új szolgáltatásokat kiépíteni, kommunikációs kampányt megvalósítani, illetve fenntarthatóbb gazdálkodást kialakítani. Ezzel párhuzamosan ezen programok a munkavállalók készségeit is javítják, a vállalaton belüli tehetséggondozás kiváló eszközeként szolgálhatnak és nem utolsó sorban a munkáltatói márka erősítéséhez is hozzájárulhatnak.

 

 

A konferencián résztvevő innovatív vállalatok egyértelműen kijelentették, hogy a jövőben még intenzívebben keresik a pro bono programok kialakításának és elterjesztésének lehetőségét, hiszen azok a társadalmi kihívások megoldása mellett a vállalatok eredményességét is nagyban előmozdíthatják. A meghívott civil szervezetek képviselői pedig sokkal nagyobb számban veszik majd igénybe az ezen programok kínálta lehetőségeket. A vállalati és civil kapcsolatok ilyen fajta megerősödése egy szilárdabb és fenntarthatóbban működni képes civil szektorhoz járulhat hozzá.

 

 

„A szakértelmen alapuló vállalati pro bono gyakorlatok megerősödőben vannak Magyarországon. Közös érdekünk, hogy minél több nagyvállalatnál induljanak el és erősödjenek meg olyan programok, amelyek az üzleti tudások, közösségi ügyek érdekében hasznosulnak. A pro bono programok kínálta közös munka rendkívüli hatással lehet a civil szervezeti projektekre és egyben fontos tehetséggondozási- és munkáltatói márkaépítő eszközként szolgálnak a nagyvállalatok számára" – mondta el F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója, a European Pro Bono Summit főszervezője.

 

 

A konferencia tapasztalatai azt mutatják, hogy a pro bono közvetítésben a jövőben egyre nagyobb szerepet töltenek majd be az online elérhető digitális alkalmazások, amelyek rengeteg új érintettet vonnak be a projektek kezdeményezettjei közé.

 

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy az idei European Pro Bono Summit első napjának a GE adott otthont a Váci Greens Irodaparkban. Cégünk aktívan támogatja a vállalati önkéntes programok népszerűsítését Magyarországon. A készség alapú pro bono munka, valamint az önkéntesség meghatározó eleme a vállalat alapértékeinek. Bízunk benne, hogy az olyan nagyvállalatok, mint amilyen a GE is, ösztönzői és vezetői lehetnek annak a párbeszédnek, amelynek révén a vállalatok, a civil szervezetek, a kormányok és a felsőoktatási intézmények hasznosíthatják a tudásmegosztást, valamint fenntarthatóbbá és versenyképesebbé válhatnak a pro bono tevékenységek támogatásával” – mondta Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke.

 

 

Az esemény második napjának a helyszíne a Közép-európai Egyetemen volt, ahol többek között a KPMG vezetésével kifejezetten vállalati résztvevőkre szabott workshop került megvalósításra, melyen hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat osztottak meg egymással a résztvevők. „Nagy élmény volt számunkra annak megtapasztalása, hogy a hazai vezető vállalatok már felismerték a szaktudásra épülő önkéntességben rejlő lehetőségeket és csatlakoztak a hazai pro bono mozgalomhoz. A KPMG szakmai programján résztvevők egyrészt megismerhették ezen vállalatok jó gyakorlatait, valamint közös munka keretében dolgozták ki azokat az gyakorlatokat, melyek révén a pro bono programok fenntartható módon működtethetők: az üzleti és egyéni célokkal való szoros összekapcsolódást, valamint a külső és belső hatások szisztematikus mérésének elveit és eszközrendszerét” – mondta Szabó István, a KPMG vállalati felelősségvállalási vezetője.

 

 

 

„A pro bono a vállalati önkéntes programok leggyorsabban növekvő formája. Ennek oka, hogy amellett, hogy erősíti a vállalati teljesítményt, valódi közösségi hatással és szakmai fejlődési lehetőséggel bír, valamint fejleszti a munkavállalói elköteleződést. Magyarország egyre erősebb érdeklődése és részvétele a pro bono területén egyre növekszik, és kíváncsian várjuk, hogy mit sikerül elérni a következő időszakban” - mondta el Joel Bashevkin a san franciscói Tides Alapítvány igazgatója, az esemény kiemelt előadója.

 

 

 

A Summit keretében, a Prezi – House of Ideasban valósult meg az első Pro Bono FuckUpNight, amelyen négy – az Amerikai Egyesült Államokból, Indiából és Franciaországból érkezett – előadó avatta be a résztvevőket a pro bono projektek kapcsán megélt kudarcokba és osztotta meg az azok révén megszerzett tanulságokat.

 

 

 

***

 

 

A konferencia főszervezője, az Önkéntes Központ Alapítvány a jövőben is várja azon szervezetek jelentkezést, amelyek szakértők révén szeretnék erősíteni munkájuk hatékonyságát, továbbá várja azon vállalati felajánlásokat, amelyek révén fontos tudások áramolhatnak a hazai szervezetek működésébe. A Nemzetközi Pro Bono Hálózat (GPBN) jövő évi globális konferenciáját 2018 februárjában Mumbaiban tartják.

 

A program kiemelt támogatója a BMW Herbert Quandt Alapítványa, valamint a Francia Külügyminisztérium volt, rajtuk kívül még a GE, a KPMG, a Dentons, a Generali, az E.ON., PwC és a TESCO nyújtott anyagi támogatást az eseményhez.

 

Az esemény honlapja: www.probonosummit.eu