Az önkéntes munka során kifejtett tevékenységek, és a nonprofit szervezetek teljesítményének méréséről rendezett konferenciát 2012. november 13-án a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Önkéntes Központ Alapítvány.

 

 

Az előadások anyagai elérhetővé váltak online a cikk alján.

 

 

„Minél erősebb a civil szféra, annál nagyobb a társadalmi kohézió” – hangsúlyozta a tanácskozás megnyitójában Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Esélyteremtési Politikáért felelős államtitkára a jogalkotásnak az önkéntesség meghatározásában mutatkozó nehézségeit említette, és kitért az idén nyolc évre elfogadott nemzeti önkéntes stratégia célkitűzéseire. Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára a foglalkoztatottság és az önkéntes tevékenységek viszonyáról szólva az önkéntesség három funkcióját emelte ki (kohéziót teremt, fejleszti az egyéni készségeket, hozzájárul a hátrányos helyzetű csoportok integrálásához).

  

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arról beszélt, hogy Kennedy elnöksége alatt megszervezték a Békehadtestet, amelynek tagjai a fejlődő országokban végeztek önkéntes munkát, egyebek mellett az oktatás, az informatika és a környezetvédelem területén. Önkéntesek is keresték a túlélőket a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után, és a Sandy hurrikán rombolása utáni munkálatokba is bekapcsolódtak - tette hozzá. A nagykövet szólt arról is, hogy a civil szervezetek közötti partnerség jegyében magyarokat is fogadnak Amerikában, hogy tapasztalatokat szerezzenek az önkéntességről.

Eva Hambach, az Európai Önkéntes Központ elnöke az önkéntesség mérésének buktatóit elemezte, kifejtve: kívánatos lenne minél pontosabban megállapítani az ilyen tevékenysaégek pontos társadalmi és gazdasági hatását.

Lester Salamon, a Johns Hopkins Egyetem (Baltimore) professzora kiemelte: az önkéntes munka "megújuló erőforrás" a társadalmi problémák megoldásában. Közlése szerint a világon egymilliárd, Európában pedig 115 millió 900 ezer felnőtt dolgozik önkéntesként. Egy 2008-as kutatás eredményeire hivatkozva a professzor azt mondta: az önkéntesek boldogabbak, tovább élnek, és fizikailag is jobb állapotban vannak nem önkéntes társaiknál, és ez a tevékenység jó hatással van az idősebb korosztályok aktivitására is. Ismertette továbbá az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete részére az önkéntes tevékenységek mérését szolgáló kézikönyv szerkesztési munkálatait.

A konferencia második részében F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezetője az önkéntesség terén mutatkozó kihívásokról és lehetőségekről szólt. Az önkéntes tevékenységek mérésének mérési módjait, a legutóbbi vizsgálatok eredményeit ismertették a KSH munkatársai: Váradi Rita és Lakatos Judit, az Életmód- foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai főosztály munkatársai, valamint Sebestény István, a Népesedési és szociális védelmi statisztikai főosztály munkatársa.

 

Forrás: KSH

 

A KSH gondozásában megjelent Önkéntes munka Magyarországon c. kutatási anyag innen érhető el.

Az előadások video anyagi itt tekinthetőek meg: 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLrTGoRA16gFcSxNmm63zLfCy4JugV1g5r