Az Önkéntes Központ Alapítvány nemzetközi téren is fejleszteni kívánja a szociális szektor önkéntesfogadó kapacitását, amelyhez az Európai Unió Erasmus+ projekt keretében biztosít szakmai támogatást. A SoVol rövidítésre hallgató projekt során a programban résztvevő partnerszervezetek olyan gyakorlati képzési és útmutató anyagokat készítettek, amelyek segítségével bármely szociális intézmény képes egy jól működő programot kialakítani.

 

 

 

 

A kezdeményes fontos eleme az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) és az Európai Önkéntes Központ (CEV) közös szervezésében 2019. május 30-31-én Budapesten megvalósuló  „Az európai szociális szektor kapacitásfejlesztésének lehetőségei önkéntesség által – SoVol” nemzetközi konferencia. Az esemény célja, hogy a szociális szektor résztvevőinek, illetve az önkénteseket mozgósító szakembereknek olyan inspiráló kapcsolódási és tanulási lehetőséget kínáljon, amely elősegíti az innovatív gondolkodást, illetve az önkéntesek bevonására alkalmas programok kialakítását. A szervezők aktívan hozzá szeretnének járulni egy olyan ellátórendszer kialakításához, amely reagál a megváltozott európai szociális szolgáltatási szektor kihívásaira a különböző társadalmi szereplők összekapcsolásával és a meglevő hazai és nemzetközi jó gyakorlatok elterjesztésével.

 

A konferencia első napjának délelőttjén a szociális és a nonprofit terület hazai résztvevői közösen térképezték fel a hazai szociális szektoron belül az önkéntesség megfelelő fejlesztése előtt álló kihívásokat és lehetőségeket. A program eredményeképpen készülő összefoglaló dokumentumot eljuttatják az egyes intézményvezetők és döntéshozók számára annak érdekében, hogy a szociális szektoron belül minél több eredményes önkéntes program jöhessen létre.

 

A hazai szociális intézmények körében történt felmérés eredményeinek ismertetése és a jelenlévők közös megoldási javaslatainak kidolgozását követően a nemzetközi résztvevőket az ÖKA részéről F. Tóth András, az ÖKA ügyvezetője köszöntötte. Az Európai Önkéntes Központ (CEV) elnöke Cristina Rigman és ügyvezetője Gabriella Civico, az önkéntesség és a szociális szektor közötti, az Európai Unión belül meglevő kapcsolatrendszert mutatták be. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa az Uniós tendenciák a szociális ellátás és az önkéntesség terén című előadásában mutatta be a terület fejlesztésének Uniós dimenzióit és lehetőségeit.

 

A konferencia kiemelt előadói Lucas C.P.M. Meijs - a stratégiai filantrópia és az önkéntesség professzora a Rotterdami Erasmus Egyetem Vállalat- és Társadalommenedzsment tanszékén, aki előadásában Európa fő társadalmi változásait és azok hatásait ismertette. Carrie Deacon a londoni NESTA, Innovációs Ügynökség, Szociális Cselekvés egység vezetője az önkéntesség és a társadalmi aktivitás innovációjának perspektíváiról beszélt.

 

Az előadásokat egy panelbeszélgetés követte, amelynek moderátora Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi ügyvezetője volt. A panel résztvevői az önkéntes programok fejlesztése érdekében szükséges állami és civil szektor közötti partnerség kihívásairól és lehetőségeiről folytattak eszmecserét.

Lejla Šehić Relić - az eszéki regionális önkéntes központ ügyvezető igazgatója, a horvát önkéntes központ hálózatának elnöke;

Alžbeta Brozmanová Gregorová - a szlovák önkéntes központok és szervezetek platformjának elnöke;

Lucas C.P.M. Meijs - a stratégiai filantrópia és az önkéntesség professzora, Rotterdami Erasmus Egyetem;

Carrie Deacon - az Innovatív Szociális Cselekvés egység vezető, NESTA; 

Tóth Ildikó - önkéntes & Erasmus+ koordinátor,  Budapest Bike Maffia

 

A konferencia második napján az intézményi önkéntes programok kialakításával kapcsolatos workshopokon vehet részt a 20 országból érkező, mintegy 150 résztvevő.

A konferenciát az Európai Unió támogatásával, a CAPACITY BUILDING IN THE SOCIAL SECTOR through the Development of Volunteer Programs at Social Institutions in the CEE Region című – SoVol rövidítésű projekt[1] keretében rendezték meg a Budapesti Európai Ifjúsági Központban. Az esemény eredményes megvalósuláshoz hozzájárulást biztosított a Bortársaság, a Flow PR, a Morgan Stanley Magyarország, az OTP Bank, az Unilever és a PwC Magyarország.

A konferencia honlapja: https://sovol.wordpress.com/conference/


[1] (szerződésszám: 16/1/KA204/22920)

 

 

A konferencia szakmai anyagai letölthetők itt.

 

A konferencia első napján készült képek az alábbi linken tekinthetőek meg: http://bit.do/eUa56 

Fotókredit: Hatlaczki Balázs