Duna Televízió április 22. (vasárnap) 11:00

Az önkéntesek azok, akik szabadidejük terhére a másikon segítenek a közjó érdekében. Ők tudják, hogy nemcsak kapni jó, hanem adni is. Sokan vannak, mégis nagyon kevés a hír róluk. Az önkéntesek világa szinte fehér folt a magyar médiában, segítő akcióik legtöbbje visszhangtalan marad. Így aztán értékes emberek maradnak az ismeretlenség homályában, pedig vállalásaikkal példaként is szolgálhatnának másoknak. 

 

Az Önkéntesek márciusban indult el, hasonló tematikájú televíziós műsor nincs Magyarországon. A stáb célja, hogy a segítők világát tárja minden hónapban a nézők elé a lehető legközérthetőbb formában, színes, könnyed feldolgozásban. Ha pedig a helyzet úgy kívánja, akkor a szerkesztő-műsorvezető, Zakar Ádám maga is beáll az önkéntesek közé futni, meszelni vagy éppen homokzsákot pakolni!  

 

A vallási főszerkesztőséghez tartozó magazinban bemutatták már a többi között a Suhanj! Alapítványt, amelynek célja megosztani a mozgás örömét sérült és fogyatékkal élő embertársainkkal. Ugyanitt megszólalt a Szépművészeti Múzeum információs pultjának önkéntese, aki 4 évtizedes paprika nemesítői munkája után gondolta úgy, hogy a nyugdíjas éveit sem szeretné tétlenül tölteni. A stáb járt Devecserben, ahol a vörösiszap 2010-ben a helyi önkéntesek karitatív szervezetét, a Katolikus Karitász csoportját is „elmosta.” A túlélők idén tavasszal úgy gondolták, itt az ideje az újrakezdésnek. 

 

Az Önkéntesek következő adása április 22-én, vasárnap jelentkezik a Duna Televízióban. A 26 perces magazinműsorból kiderül: az álmok néha igenis valóra válnak! Erre jó példa Kavalecz Emese esete, aki az Egyesült Királyságban dolgozott és az egyik leghíresebb jótékonysági szervezet, az Oxfam boltjában kapott kedvet egy hasonló, magyar „charity shop” megszervezéséhez. Az Önkéntesek stábja Egerben kereste fel az Adománybolt önkénteseit. A műsorban bemutatkozik az egyik legelismertebb magyar civil segítő szervezet, az Ágyszínház is. Nekik hetven önkéntesük járja a fővárosi kórházakat azért, hogy legalább egy rövid időre elvonják a gyerekek (és a szülők) figyelmét arról, miért is kerültek oda, például az Országos Baleseti Intézetbe.  

 

Az önkéntességnek a legvastagabb falak sem szabnak határt. Erre jó példa a tököli fiatalkorúak börtöne, ahonnan a fogvatartottak a közeli kutyamenhelyre járnak segíteni.  Szigorú őrizet mellett velük töltött egy műszakot az Önkéntesek. Zakar Ádám is beszállt meszelni a fiúkkal, az intézet vezetőjét pedig arról kérdezte, a közel 200 kutyus között eltöltött önkéntes munka milyen hatással van az elítéltekre? Végül, bemutatjuk a Mária rádiót, amelynek 130 műsorát közel hétszáz lelkes önkéntes készíti. Közülük az egyik Tomka Lea, aki a Mária rádió kismama műsorát készíti önzetlenül, a szabadidejében. Ő korábban a diploma munkáját éppen az önzetlen segítők világáról írta. Hogy mi a legfontosabb megállapítása, kiderül az Önkéntesek április 22-i adásából.  

 

Az első adás linkje. http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=726260 

A második adás elérhetősége: http://www.dunatv.hu/ musor/videotar?vid=728976

Az adás Facebook oldala: http://www.facebook.com/onkentesek

 

Az Önkéntesek c. műsor szakmai együttműködö partnere az Önkéntes Központ Alapítvány.