Budapest ad otthont a II. European Pro Bono Summitnak

 

 

A civil szervezetek közel negyede elsősorban a marketingtámogatás iránt érdeklődik egy friss kutatás eredményei alapján. A felméréséből kiderül az is, hogy nemzetközileg minden harmadik pro bono program elindítása a kereskedelmi bankoknak köszönhető. Októberben Budapest ad otthont a második European Pro Bono Summitnak, amelyen többek között arra is fény derül, hogy a különböző országokban működő közvetítő szervezetek milyen tudásterületeken, milyen iparági szereplőknek, milyen típusú pro bono programok segítségével nyújtanak támogatásokat. A kétnapos csúcsra több mint 20 országból érkeznek a pro bono szcéna legnevesebb képviselői, az előadók közt lesz többek között Navracsics Tibor is.

 

Egy, a Magyar Adományozói Fórum által készített kutatás[1] szerint egyre több vállalat nyújt ma már Magyarországon is pro bono szolgáltatásokat civilek számára. A klasszikus vállalati önkéntes programok mellett a pro bono esetében a cégek vagy munkavállalók szakmai tudásukkal segítik a civil szervezetek munkáját a kommunikációs kampánytól a jogi tanácsadáson át a stratégiai tervezésig. Ez a fajta támogatás amellett, hogy a civilek számára sok esetben hiánypótló, a vállalatok eredményessége és a munkáltatói márka számára is fontos hozzáadott értéket képvisel.

 

A Global Pro Bono Network[2] tagszervezetei körében végzett belső felmérés alapján – amelynek eredményeit elsőként a European Pro Bono Summit keretein belül mutatják be – a megkérdezett civil szervezetek negyede (22%) marketing szakmai támogatást igényelne, amennyiben erre lehetőség adódik, közel húsz százalékuk (19%) stratégiai tanácsadásban és pénzügyi területen (15%) számítana segítségre. A kutatásból az is kiderült, hogy a civilek számára a HR- és IT-területen tevékenykedő szakemberek tudása is hasznos lenne.

 

A vállalatok támogatási stratégiáját vizsgálva látszik, hogy a leggyakrabban (34%) a kereskedelmi bankok és a tanácsadói szektor (21%) területéről mutatkozik nyitottság a pro bono programok indítására, de a gyógyszergyártás, a reklám, valamint a PR-területén tevékenykedő vállalatok részéről is van igény a szakértelmen alapuló programok indítására.

 

Budapesten találkoznak a pro bono legnevesebb képviselői

 

2017. október 19-20. között Budapest ad otthont az évente megrendezésre kerülő második European Pro Bono Summit nemzetközi konferenciának, amelyre több mint 20 országból – többek között Franciaországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából és Brazíliából is – érkeznek előadók. Az esemény első napjának helyszíne a GE Váci úti konferenciaterme, míg a második nap – a KPMG támogatása mellett – a Közép Európai Egyetem (CEU) Nádor utcai kampuszában kerül megvalósításra. A Summiton Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos a pro bono Európai Unióban rejlő kilátásairól tart előadást. Az esemény további résztvevői Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke, Michael Carlson, a KPMG partnere, Markus Hipp, a BMW Alapítvány igazgatója, Liviu Matei a CEU Pro-Rektora, Joel Bashevkin San Franciscóból érkező pro bono- és CSR program tanácsadó, valamint számos további neves előadó.

 

A kétnapos nemzetközi csúcstalálkozón az üzleti és a nonprofit szféra vezetői találkoznak egymással, lehetőséget biztosítva a közös eszmecserére. A rendezvény az Önkéntes Központ Alapítvány szervezésében valósul meg, szoros együttműködésben a Global Pro Bono Hálózat tagszervezeteivel. Az esemény főtámogatója a BMW Herbert Quandt Alapítvány, a Francia Külügyminisztérium, a GE, a KPMG, a DENTONS, a Generali, az E.ON, a PwC, a TESCO és a Coca Cola HBC.

 

„Mindannyiunk érdeke, hogy a pro bono elköteleződések európai szinten megerősödjenek és folyamatos fejlődési lehetőséget kínáljanak, fontos társadalmi ügyek mellett elkötelezett szervezetek számára. A vállalati szaktudások ilyen fajta kiaknázása szoros összhangban van az Európai Unió által megfogalmazott tudás alapú társadalom kialakításával” – mondta el Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos.

  

„Mára a vállalati önkéntesség mindennapos gyakorlattá kezd válni a nagyvállalatok körében, de még viszonylag kevesen vannak azon cégek, melyek igazán értik a szakértelmen alapuló önkéntes programok jelentőségét. A meggyőzés, a hitelesítés és ezen programok elterjesztése miatt is nagy jelentőséggel bír, hogy a pro bono szakma európai szintű találkozóját Budapesten tarthatjuk” –  magyarázza F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója, a European Pro Bono Summit főszervezője.

  

„A GE-ben úgy hisszük, a pro bono jellegű önkéntesség a vállalati önkéntesség jövője; éppen ezért vállaltuk, hogy az Európai Pro Bono Summit első napjának házigazdái leszünk. Cégünk kiemelt figyelmet fordít a tudás-alapú önkéntes kezdeményezések népszerűsitésére, illetve arra, hogy azok mind a vezetőképző programjaink, mind a céges kultúránk szerves részévé váljanak” – mondta el Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke.

  

„A pro bono programokban mi egy minden fél számára nyertes lehetőséget látunk. Vállalatunknál elérhető tudást és képességeket a közjó szolgálatába állítjuk, ezzel nemcsak a nagyobb társadalmi hatás eléréséhez, hanem munkatársaink jóllétéhez, szakmai- és személyes fejlődéséhez is hozzájárulunk” – mondta Szabó István, a KPMG vállalati felelősségvállalási vezetője.

  

A konferencia záróeseményeként megtartják az első Pro Bono Fuck Up Night programot, amelyen neves szakemberek mesélnek őszintén a pro bono területén megélt kudarcaikról és bukásaikról. Indiából, Kanadából, Franciaországból és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeznek erre a programra előadók. A program ezen eleme a Prezi- House of Ideasban kerül megvalósításra. 

További információ és pontos program: http://www.probonosummit.eu/

 


[2] A BMW Foundation és a Taproot Alapítvány által 2013-ban életre hívott Global Pro Bono Networknek jelenleg 42 tagszervezete van a világ 30 országából és régiójából. http://globalprobono.org/