2017. május 25. Budapest – Negyedik alkalommal valósított meg Pro Bono Maraton eseményt a General Electric (GE) az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) közreműködésével. Az eseményre május 16-17-18-án került sor a GE Váci Greens Kampuszán, ahol a vállalat szakemberei szakmai tanácsadást nyújtottak a pályázati úton kiválasztott hét civil szervezeteknek.

 

 

 

Az eddigi legnagyobb létszámmal megrendezett, 3 napos program keretében a GE különböző üzletági területeiről (Global Operations, Digital, Working Capital Solutions, Oil&Gas) érkező 54 szakember segítették a társadalmi szervezetek munkáját, illetve a működésük során felmerülő problémák megoldásához biztosították szakmai tudásukat. A kedvezményezettek között voltak egészen kicsi, de nagy intézményesült szervezetek is; a társadalom különböző rétegeit és problémáit felkaroló civilek: a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány, a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány, az Amigos a Gyermekekért Alapítvány, az AppArt Egyesület, a Csányi Alapítvány a Gyermekekért, a Kamasztér Alapítvány és a Nem Adom Fel Alapítvány.

 

“Az, hogy 6-8, a multi cégek világának különböző területein edződött (pénzügyi, kommunikációs, marketing stb.) szakember vállalja az egész napos közös gondolkodást, ötletelést a szervezeted sikere érdekében mind szakmailag, mind emberileg nagyon inspiráló. Sőt, nemcsak együtt gondolkodtak, de a megvalósításban is vállaltak feladatokat. (pl.: ott rögtön összeállítottak számunkra egy prezentációt az önkormányzati döntéshozók felé...)

Őszinte lelkesedésükkel mindannyian azt tükrözték felénk, hogy a világ egyik legfontosabb ügye a Nem Adom Fel Cafe & Bar sikere. A kreatív és hatékony tanácsok, megoldások mellett ez a bátorító attitűd is nagyon sokat adott.  A Pro Bono Maraton úgy hat egy civil szervezetre, mint egy intravénás injekció.”

Dely Géza, Nem Adom Fel Alapítvány

 

A Magyarországon bejegyzett, közhasznú non-profit szervezetek vagy civil alapítású társadalmi szervezetek március 16-ig pályázhattak az előre meghatározott területek egyikén (HR, IT, Folyamatfejlesztés, Marketing, Kommunikáció, Pénzügy). A GE és az ÖKA által kiválasztott szervezetek először egy diagnózis alkalmon pontosították a fejlesztési területeket, a cég simplification csapatának tagjaival. A többhetes felkészülési időszak után, múlt héten került sor az egész napos tanácsadásra.

 

“A Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány részéről nagyon hálásak vagyunk a professzionális és egyben baráti fogadtatásért és segítségnyújtásért. Meglepő volt a számunkra az a hatékony és a szervezetünk széles spektrumát átvilágító munka, amely során újszerű meglátásokkal találkoztunk, és természetesen ennek köszönhetően újszerű kihívásokkal! :) A GE szakértői instant módon megoldották a jelenlegi munkaerőhiányból származó egyik nagy problémánkat: hogyan tudnánk az adománygyűjtéshez kapcsolódóan minél több mindent automatizálni:

Weboldallal, amelynek megtervezésére is sor került a nap folyamán.

Mindezen túlmenően további együttműködéseket ajánlott fel a GE: az alapítvány jövőbeni víziójának és küldetésének a megfogalmazására egy workshop lehetőségét, illetőleg kölcsönös együttműködések a Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány és a GE között, akár a közelgő Tour de Bókayn, akár egy Flashmob szervezésében, akár további szolgáltatásalapú önkéntességek (IT szakértők, egyéb) a gyermekklinikán dolgozó ápolók, orvosok számára.”

Szanka Tímea, Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány

A nap végén, a szervezetek képviselői által tartott rövid prezentációkból kiderült, hogy a GE által nyújtott Pro Bono segítség keretében, a maratonok számának növekedésével együtt egy mind magasabb szintű együttműködés jön létre a résztvevők között.  Mindkét oldalról nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, és már az eseményen megállapodások születtek a közös munka folytatására.

 

"Mi, Amigók hisszük, hogy egy nonprofit célt is maximális profizmussal kell csinálni. Ennek érdekében a folyamatos tanulás és fejlődés a mindennapjaink része. A GE Pro Bono Maratonon egy nap alatt annyi tudást, lehetőséget és megválaszolandó, nyitott kérdést tudtunk összegyűjteni, amihez más esetben hetekre lett volna szükségünk. Köszönjük!"

Fábián Sára, Amigos a Gyermekekért Alapítvány

 

A társadalmi szervezetek körében egyre ismertebb a tudás alapú önkéntes segítségnyújtás intézménye, egyre többen keresik a pro bono lehetőségeket. A másik oldalról is nő a segítséget felajánlók tábora, a vállalatok a fizikai önkénteskedés mellett egyre gyakrabban választják a társadalmi felelősségvállalás e formáját. Ez a tendencia igazolja a módszer létjogosultságát és hatékonyságát, mellyel a hazai nagyvállalati szektor rendkívüli hozzájárulást biztosíthat különböző menedzsment területeken a civil szervezetek számára.

 

További információ:

Önkéntes Központ Alapítvány

F. Tóth András, Tel: 06-20-945-3804, E-mail: ftoth.andras@onkentes.hu

Csatolt állományok: 
application/pdf ikonSajtóközlemény