Az ötlet program története

 

Hazánkban a fiatalokat érintő munkanélküliség egyre nagyobb méreteket ölt, évről évre egyre több pályakezdő küzd a munkavállalás nehézségeivel, annak ellenére, hogy ma jóval több a szakképzett, érettségivel és diplomával rendelkező fiatal, mint akár egy évtizede.

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak a 45 év feletti álláskeresők, hisz a munkaerő-piaci lehetőségek korlátozottak,  és az álláskereséssel eltöltött idővel arányosan egyre csak tovább szűkülnek.

A fiatalok esetében a megfelelő munkatapasztalat és szakmai gyakorlat hiánya, míg a 45 év felettiek esetében gyakran a nem piacképes végzettség, a tartós munkanélküliség okozta reményvesztettség vagy éppen a munkaadók részéről tapasztalható ódzkodás miatt egyre nehezebb állást találni.

A kezdeti munkakeresési lelkesedést hamar letörhetik a sorozatos visszautasítások, az álláskeresők elveszíthetik munkával kapcsolatos motivációjukat, eddigi tanulmányaikat, munkatapasztalatukat is feleslegesnek érezhetik, értéktelennek élhetik meg önmagukat. A tartós munkanélküliség pszichés hatásai ma már nem ismeretlenek, az önbecsülés elvesztése, a társas kapcsolatok beszűkülése, a családi és társadalmi függőség kialakulása tovább nehezíti a munka világába való visszavezetést.

A fiatalok szempontjából előnyös, ha első munkahelyi tapasztalatukat támogató környezetben szerzik meg, ahol a felelősséget nem kell teljes egészében egyedül viselniük. 

A 45 év feletti tartós álláskeresők számára az önkéntes tevékenység egy olyan biztonságos út lehet, amely a tartós állástalansából a munka világába segíti az embert.

A Nyugat - Európában és az Egyesült Államokban már évtizedek óta létező hosszú távú (3-6-12 hónap) önkéntes szolgálat jó lehetőséget nyújt mind a fiatalok, mind a 45 év feletti tartós álláskeresők számára a gyakorlati tudás megszerzésére, illetve felfrissítéséra valamint a tapasztalatszerzésre és újszerű munkahelyi szerepek kipróbálására.

Hazánkban ez idáig, ha egy fiatal hosszú távú önkéntes programban kívánt részt venni csak az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) adta lehetőségek álltak a rendelkezésére. Mára már elérhető a hasonló mintán alapuló hazai önkéntes szolgálat is, az ÖTLET program azzal a plusszal, hogy itt nem kizárólagosan a fiatalok számára nyújtunk tanulási és fejlődési lehetőséget.

Az ÖTLET program arra vállalkozik hogy megteremtse a hazai hosszú távú önkéntes szolgálat kereteit, feltételeit és kísérleti jelleggel integrálja azt az álláskeresőket támogató egyéb programok közé.