Hírek

Az idei év a Covid-19 vírus megjelenése és megfékezésére hozott intézkedések miatt az önkéntesség terén is több változást hozott. Jelen pályázati kiírásunkkal bíztatunk mindenkit, hogy a Covid-19 járványhelyzethez kapcsolódó önkéntes programokkal is pályázzon. Az idei év megmutatta, hogy a kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az állami - önkormányzati fenntartású intézményekig, egyre többen ismerik fel, az önkéntes programokban rejlő lehetőségeket és az önkéntesekkel való együttműködés pozitív hatását.

 

Mindezek mellett évről-évre nő azon vállalatok száma, melyek fizikai munkán vagy szaktudás átadásán alapuló vállalati önkéntes programokat valósítanak meg. Ezen nem mindennapi erőfeszítések elismerésére az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) 2020. évben is meghirdeti az „Önkéntességért Díj” pályázatot. Kiemelten fontosnak érezzük, hogy sokak számára vonzóvá tegyük az önkéntes tevékenységet és a nyertesek bemutatásán keresztül az önkéntesség társadalmi megítélését kedvező irányba mozdítsuk el. Az idén 4 kategóriában meghirdetésre kerülő díjakra szeptember 7-től lehet pályázni. Az Önkéntes Központ Alapítvány az önkéntesség terén 2019. szeptember 1. és 2020. augusztus 31. között kimagasló teljesítményt nyújtó magánszemélyek, közösségek, szervezetek, intézmények és vállalatok pályázatait várja.

 

 

Pályázati határidő: 2020.október 2.

 

Az Önkéntes menedzsmentről praktikusan – gyakorlati alapok önkéntességről (nyilvántartásba vételi szám: E-001027/2015/D004) című képzésünket új októberi időpontban ismét meghirdetjük!

 

 

A 2 napos (1 NAP ONLINE!)) képzés célja, hogy átfogó, rendszerezett és alkalmazható tudást biztosítson a civil és az intézményi szféra önkéntesekkel kapcsolatban álló, önkénteseket szervező munkatársai számára egy önkéntes program megtervezésétől, a toborzáson, kiválasztáson, elismerésen és motiváláson, valamint az önkéntesek képzésén át a mindennapi menedzsment és kommunikáció módszeres megvalósításáig.

 

 

Időpont, helyszín: 1.nap október 15. online jelenlét . 2. nap október 16. személyes jelenlét Budapest (pontos helyszín szervezés alatt)

 

 

Jelentkezési határidő: 2020. október 10.  12.00 óra jelentkezési lap beküldésével

Részvételi díj: br. 30.000 FT/fő EARY BIRD AKCIÓ SZEPTEMBER 30-ig kedvezményes részvételi díj br.25.000 Ft/fő

 

 

Az Önkéntes Központ Alapítvány az EduVol nemzetközi projektben kidolgozott service-learning tanítási módszertani képzését ajánljuk minden diákokkal, fiatalokkal foglalkozó szakembernek, akik aktivitásra és tudatos felelősségvállalásra szeretnék nevelni diákjaikat miközben a kitűzött tanulási célokat is teljesítik.

Időpont: 2020. november 14-15. és egy közösen választott 3. nap (minimum 1 hónappal később)

Helyszín: Budapesten, személyesen (a II. kerületben, a Budagyöngye mellett).

Ha a központi korlátozások úgy alakulnak, fenntartjuk az online formára való áttérés lehetőségét.

A képzésen való részvétel minden résztvevő számára térítésmentes. Az EduVol projektet az Erasmus+ program finanszírozza. A képzés elvégzéséről igazolást adunk.

Jelentkezés: a csatolt jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével 2020. október 26-ig a kepzes@onkentes.hu e-mail címre.

72 óra kompromisszum nélkül háromnapos önkéntes, ifjúsági akciót 13. alkalommal rendezi meg a három történelmi keresztény egyház 2020. október 8. és 11. között. Az akció a magyarországi és a határon túli magyar fiatalokat egyaránt hívja, hogy keressék meg, hogyan segíthetnek a saját környezetükben ott, ahol szükség van rájuk! 

A 72 óra honlapján - https://72ora.hu/ - már elindult a regisztráció! A szervezők október 7-ig várják az önkénte csoportok jelentkezését!

 A tavalyi eseményről készült videó itt található meg:https://www.youtube.com/watch?v=hiur9XXGsJM

ÖNKÉNTESEK jelentkezését várják az istenmezejei óvoda berendezéseinek összeszereléséhez.

Fontos, hogy olyanok jelentkezzenek, akik vállalják az IKEA bútorok nem túl bonyolult szerelését, és rendelkeznek ehhez szükséges szerszámokkal is.

Egy nap alatt szeretnék a szerelést megvalósítani, 25-30 jelentkezőt várnak.

MIKOR? 

2020. augusztus 29 szombat. Kezdés az óvodában Istenmezején délelőtt 10-kor

A Tempus Közalapítvány www.tka.hu az EU nemzetközi önkéntes programjának, az Európai Szolidaritási Testületnek a népszerűsítésébe kezdett. A célcsoportot 18-30 éves fiatalok alkotják, akik önkéntesként részt vehetnek a programban. Az online kampány során volt önkéntesek történeteit osztják meg július-augusztusban, hetente egy-két sztorit (szerdánként és kéthetente hétfőnként). 

Érdemes elovasni az inspiráló, nagyon szuper írásokat jelige: "most se hagyd abba az álmodozást és a jövő tervezését"

A Silicon Laboratories Hungary Kft. www.silabs.com az ÖKA koordinálásával 5 magyar civil szervezetnek nyújt anyagi támogatást a koronavírus járvány kihívásainak kezelésére.

A cég által létrehozott Támogatási Alap kifejezetten a járványügyi helyzetben felmerült nehézségeken kíván segíteni.  A támogatásban részesülő szervezeteket a vállalat dolgozói választották ki a meghívásos pályázatra jelentkező civil szervezetek közül.

Több tucat iskolást korrepetálnak, külföldi hallgatótársaikat segítik, közösséget építenek és egymástól is tanulnak a Széchenyi István Egyetem online önkéntes programjának tagjai. Az egyetemi tudásbázison alapuló projektet nem csak a karantén idejére tervezték: hosszú távon mentálhigiénés, tanulássegítő és generációmenedzsment-szolgáltatássá fejlődhet.

A koronavírus járvány miatt kialakult nehéz helyzetben az ÖKA önkéntesek közvetítésével szeretné megkönnyíteni a szervezetek, intézmények munkáját. Ezért az önkéntes lehetőséget keresők számára elérhetővé tettünk egy folyamatosan frissülő táblázatot, hogy hol, milyen segítségre lenne szükség:

ÖNKÉNTES LEHETŐSÉGEK

Az érdeklődők a megadott kapcsolattartóktól kérhetnek további információt.

Bízunk benne, hogy közvetítésünkkel könnyebben, gyorsabban célba érhet a segítség. Köszönjük

A koronavírus járvány idején is szeretne támogatást nyújtani az ÖKA a civil szervezeteknek, szociális és egészségügyi intézményeknek. Célunk, hogy olyan igényekre mozgósítsuk a vállalati munkatársak és szakemberek kapacitását, melyek az új helyzet kapcsán merülnek fel.